Razlika između prostog i dvojnog knjigovodstva

Skoro svako ko želi da upiše kurs knjigovodstva ima dilemu: Prosto ili dvojno knjigovodstvo?!

Međutim, svakome bi bilo mnogo lakše da donese odluku kada bi znao u čemu je tačno razlika i šta je bolje / korisnije za njega.

Prva pogreška javlja se kada zainteresovani polaznik laički zaključi da je kurs prostog knjigovodstva osnovni nivo a kurs dvojnog knjigovodstva napredni nivo. Naravno, ovo je daleko od istine!

Dakle, prosto knjigovodstvo nije nešto što po svojoj prirodi prethodi dvojnom. Naprotiv,  to su dve različite „priče“ koje su, čak, definisane različitim zakonima (Zakon o porezu na dohodak definiše prosto a Zakon o računovodstvu i reviziji dvojno knjigovodstvo).

Prosto ili dvojno knjigovodstvo?

Oba kursa su kreirana za početnike u smislu što predavači počinju „od temelja“, pod predpostavkom da niko ništa ne zna o knjigovodstvu. Međutim, izvesne razlike ipak postoje u smislu što je dvojno knjigovodstvo višestruko komplikovanija i opširnija materija od prostog a razlika u fondu časova ova dva kursa nije srazmerna razlici u količini gradiva. To znači da kurs dvojnog knjigovodstva u startu ima „jači zalet“ ali i brzinu toka dok se u prostom knjigovodstvu radi relativno sporije i sistematičnije. To je, ujedno, i jedan od razloga zašto se većina početnika opredeljuje za prosto knjigovodstvo.

knjigovodstvo

Kada bi knjigovodstvo bilo strani jezik…

Kako bismo slikovitije objasnili razliku, napravićemo poređenje sa dilemom koju (možda) ima polaznik koji se odlučio da umesto knjigovodstva nauči neki strani jezik.

Dakle, strani jezici su npr. engleski i francuski ali ta dva jezika nikako nisu jedno isto i nije svejedno koji kurs ćete upisati i koji od ta dva jezika ćete učiti.

knjigovodstvo-flags

Uporedimo dvojno knjigovodstvo sa engleskim a prosto sa francuskim!

Dvojno knjigovodstvo je, dakle, standard. Nešto što ceo svet zna i što se masovno koristi. Definitivno je engleski jezik upotrebljiviji – baš kao i dvojno knjigovodstvo.

Ipak, ni prosto knjigovodstvo (baš kao ni francuski jezik) nije beskorisno i nekim ljudima i u nekim slučajevima ume da bude višestruko korisnije od dvojnog / engleskog.

Baš kao što i u jezicima ima nekih logičnih sličnosti, tako i u knjigovodstvima (eto, čak i pojam „knjigovodstvo“ može imati množinu), postoje sličnosti te su tako npr. porezi jedna te ista stvar i u prostom i u dvojnom knjigovodstvu. Obračuni zarada takođe. Međutim, sama knjiženja se razlikuju baš kao što se i u engleskom i francuskom, osim reči, razlikuju i sintaksa i gramatika 🙂

Možda je ovo malo čudan način poređenja, ali uvereni smo da će Vam biti od pomoći.

 

Još je važno čitav „problem“ oko izbora kursa sagledati iz sadašnje pozicije u odnosu na Vaš konačan cilj. Ukoliko želite da svoju karijeru nastavite na sadašnjem radnom mestu tj. u okviru firme u kojoj sada radite, gledajte u način vođenja poslovnih knjiga te firme. Npr. ukoliko je u pitanju DOO, on mora da vodi poslovne knjige po principu  dvojnog knjigovodstva što apsolutno isključuje kurs prostog knjigovodstva kao opciju. Ukoliko je Vaš poslodavac preduzetnik, on može da vodi knjige po svom izboru (i prosto i dvojno knjigovodstvo) ali je takođe važno i to kako ih sada vodi.

 

U našoj školi, potražnja za kursom prostog knjigovodstva je neznatno veća u odnosu na tražnju da kursem dvojnog knjigovodstva.

Nadamo se da Vam je ovaj članak bio od pomoći. Ukoliko i dalje imate dilemu koji od dva kursa da upišete, slobodno nas kontaktirajte. U razgovoru sa nama doći ćete do konačne odluke. Takođe, na osnovu odgovora na pitanja koja ćemo Vam postaviti, umećemo da Vam preporučimo odgovarajući kurs.

Škola Knjigovodstva
011/344-62-12