LAKO DO POSLA – Ovo je najpoželjnije zanimanje u zemlji

Dnevni list Kurir, u izdanju od. Januara, objavio je članak pod sledećim naslovom:

LAKO DO POSLA – Ovo je najpoželjnije zanimanje u zemlji

Knjigovođe su dobro plaćene i sve traženije

Knjigovođe – solidno plaćeni i traženi kadrovi na tržištu rada lako dolaze do posla ali teško do osnovnog uslova za zaposlenje: znanja i iskustava. Ovaj disbalans je prouzrokovao veliku potražnju poslodavaca za ovim kadrovima i istovremeni nedostatak kvalitetno obučenih knjigovođa.

kurir-kurs-knjigovodstva

Knjigovođa se postaje znanjem i iskustvom tj. preuzimanjem odgovornosti koju kadrovi bez znanja i iskustava ne mogu da preuzmu, kaže Miroslav Bronzić iz Škole knjigovodstva i preduzetništva Interact. Zaposleni koji rade u knjigovodstvu a nije im delegirana odgovornost nazivaju se knjigovodstveni operateri što ni izbliza nije isto što i zanimanje knjigovođe.

Razlika je u „nijansi“ koja se zove odgovornost ali i u zaradi koja često višestruko prevazilazi prosek u državi, navodi Bronzić. Dobra vest za one koji žele da postanu knjigovođe je što je tržište, kao odgovor na gorepomenuti disbalans iznedrilo niz osnovnih i specijalističkih obuka i kurseva iz oblasti knjigovodstva na kojima polaznici mogu da steknu osnovna znanja i čuju lična iskustva starijih kolega koji rade kao predavači.

Svaki zainteresovani kandidat bi trebalo da obrati pažnju da li je ono što određena škola nudi kao obuku zaista obuka iz knjigovodstva ili obuka za rad na knjigovodstvenom softveru tj. obuka za knjigovodstvenog operatera koji ove veštine, uz nešto truda, može da savlada i sam. Kvalitetan osnovni kurs je dobra „odskočna daska“ za ulazak u svet knjigovodstva.