Koliko se isplati dodatno obrazovanje

Da li treba da investirati u sopstveno obrazovanje ili je pronalazak dobrog zaposlenja ipak stvar sreće, veze i sl.

Da li se škola zaista isplati? – Činjenice i dokazi ukazuju na to da se isplati, i to višestruko.

Prosečna neto mesečna neto zarada tridesetogodišnje žene sa srednjoškolskim obrazovanjem, za puno radno vreme, iznosi 35.000 RSD.

Slična osoba sa diplomom ili višim stepenom obrazovanja zarađuje neto 68.000 RSD s tendencijom povećanja ove razlike u budućnosti.

Činjenica je i da u današnjoj ekonomiji usluga, preduzeća značajno više obrađuju informacije nego sirovine. Jasno je, dakle, u kom pravcu treba usmeriti svoje obrazovanje.

U informacionoj eri i ekonomiji aktuelne veštine koje se uče tzv. celoživotnom obrazovanju su preduslov za visoko plaćen posao.

Osoba koja je, npr., napustila srednju školu generalno ima veliki nedostatak na tržištu rada.

idea

Čak i ako niste imali uslove za fakultetsko obrazovanje, isplati se sticati ga u tzv. sistemu neformalnog obrazovanja, specijalističkim obukama i kursevima, seminarima i sl. obzirom da razlika u primanjima i nekoliko puta prevazilazi troškove obrazovanja.

Ove razlike u primanjima su još vidljivije na tzv. makro nivou. Ukoliko u proseku zarađujete 35.000 dinara mesečno to znači da ćete godišnje zaraditi 420.000 RSD a u toku svog radnog veka (35 god) ćete zaraditi 14.700.000 RSD.

Ukoliko ste ulagali u svoje veštine i sposobnosti, razlika u zaradi na mesečnom nivou će biti 33.000 RSD što nekima ne deluje strašno i nenadoknadivo. Međutim, kada se izračuna razlika na celoživotnom nivou, ona iznosi 13.860.000 RSD (preko 100.000,00 EUR) što dovoljno odslikava kvalitet života osobe iz prvog i drugog slučaja.

Na žalost, ljudi i dalje često ističu ulogu sreće u određivanju ekonomskih okolnosti.

Ipak, znameniti Luj Paster: „Prilika više voli primenjen um“.