Knjigovođe u Srbiji ne čekaju zaposlenje

Nakon Kurira, i dnevni list Srpski Telegraf, u izdanju od 30. januara, je pisao o fenomenu zanimanja knjigovođe. Sagovornik Telegrafa, takođe je bio naš kolega M. Bronzić.

Prenosimo tekst u celosti:


EKONOMSKA ZANIMANJA VEOMA TRAŽENA, ODMAH IZA PROGRAMERA

Knjigovođe u Srbiji ne čekaju zaposlenje

Posle IT stručnjaka i programera, na drugom mestu najtraženijih i najplaćenijih poslova su ekonomska zanimanja među kojima prednjači knjigovodstvo.

Iako za to postoje visoke škole i fakulteti, mnoge knjigovođe se za ovaj posao opredeljuju tek u kasnijoj životnoj dobi. Većina upisuje osnovne ili specijalističke obuke i kurseve gde se stiču praktična znanja koja će im biti od koristi na budućem radnom mestu.

telegraf-knjigovodje-najplacenije

Zbog velikog nedostatka obučenih kadrova, kao i velike potražnje poslodavaca, tržište obrazovanja je ponudilo niz rešenja kako da „premosti“ ovu situaciju. Jedno su kursevi knjigovodstva na kojima su predavači knjigovođe i računovođe koji polaznicima prenose svoja iskustva – kaže Miroslav Bronzić iz Beogradske škole knjigovodstva i preduzetništva.

On navodi da se knjigovođa se postaje znanjem i iskustvom uz napomenu da se kandidati za ovaj posao opredeljuju uglavnom u tridesetim ili četrdesetim godinama. Tada, prema Bronzićevim rečima, uviđaju sve prednosti kao i šanse koje se pružaju knjigovođama kao jednom od nekoliko najtraženijih i najplaćenijih zanimanja na domaćem tržištu rada.

Međutim, neophodno je, upozorava on, voditi računa o razlikama srodnih zanimanja kao što su knjigovođa i knjigovodstveni operater koji naizgled rade sličan posao.

Posao knjigovođe je, zbog odgovornosti, višestruko više cenjen, plaćen i uvažen. Zato svako ko bira kurs ili obuku za knjigovođu mora da povede računa o tome da li je u pitanju obuka za operatera (obuka za rad na softveru za vođenje poslovnih knjiga) ili za knjigovođu – objašnjava Bronzić i podseća da je ovo zanimanje je u poslednjoj deceniji „evoluiralo“ od „mastiljara“ do toga da je knjigovođa postao jedna od najvažnijih figura svakog biznisa.